Geniet u van de wind in uw haren als u over de open weg scheurt? Of luistert u liever naar muziek of telefoneert u tijdens het rijden? Als dat zo is, moet u zich bewust zijn van de gevaren van verkeerslawaai. Blootstelling aan overmatig lawaai kan permanente schade aan uw oren veroorzaken, met gehoorverlies tot gevolg. In deze blogbijdrage van audinc.be bespreken we de gevaren van verkeerslawaai en hoe u zich ertegen kunt beschermen. We zullen ook enkele studies bekijken die over dit onderwerp zijn uitgevoerd.
Wat wordt nu precies als overmatig lawaai beschouwd? De ARBO definieert het als lawaai dat luid genoeg is om gehoorverlies te veroorzaken. Volgens hun normen kan blootstelling aan geluidsniveaus van 85 decibel (dB) of hoger gedurende een periode van acht uur leiden tot gehoorverlies. Om te zeggen dit anders gezegd, als u uw stem moet verheffen om gehoord te worden door iemand die naast u staat, is het geluidsniveau waarschijnlijk te hoog.
Er zijn een aantal bronnen van lawaai die deze niveaus kunnen bereiken, waaronder het verkeer. Wist u dat verkeerslawaai deze gevaarlijke niveaus eenvoudig kan bereiken? Uit een in Duitsland uitgevoerde studie bleek dat het gemiddelde geluidsniveau in een auto die op de Autobahn rijdt 97 dB bedroeg. Dat is ruim boven de ARBO-drempel voor gehoorverlies. Dus lekker een raampje open op de snelweg, rijden in een cabrio of op een motor kan al snel veel schade opleveren.
Uit onderzoeken blijkt zelfs dat dit al snel kan gebeuren en bij hoge snelheden rap oploopt.
SNELHEID: MAXIMALE TIJD ZONDER RISICO
80 km/u: 8uur, 85db
100 km/u: 15 minuten, 94db!
120 km/u: 7 minuten, 98db
140 km/u: 3 minuten, 102DB
160 km/u: 90 seconden, 106DB
Een kort ritje kan dus al heel schadelijk zijn voor je oren. Let er dus op en draag motor gehoorbescherming.